LV EN LT RU DE

Pavasarīgi notikumi Latgales zoodārzā Daugavpilī

01.05.2020 22:23, Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra , ,www.visitdaugavpils.lv

Latgales zoodārzā Daugavpilī ir atnācis pavasaris. Pagalmā sāk zaļot zāle un ziedēt puķes. Zoodārza ekspozīcijā dzied   kokvardes. Surikāti un pundurtruši sauļojas pavasara saulē, kā arī citi iemītnieki jūt siltā laika iestāšanos.

Šogad pavasaris ir atšķirīgs, jo ārkārtas situācijas ierobežojumu dēļ, Latgales zoodārzs līdz 12. maijam ir slēgts apmeklētājiem. Zoodārza darbinieki šo laiku, izmanto lietderīgi – remontē terārijus, uzlabo un atjauno mākslīgos augus, kā arī veic pētnieciskos darbus. Latgales zoodārza viena no galvenajiem uzdevumiem ir ekoloģiskā audzināšana, dabas abinieku monitorings, reto Latvijas sugu izpēte un saglabāšana.

Daudz agrāk no ziemas miega šogad ir pamodušies abinieki. “Natura 2000” programmas ietvaros, tiek veikts abinieku monitorings dabā. Zoodārzā pavairotie 62 bruņurupuči pašlaik dzīvo Silenes dabas parkā. Šajā pavasarī veicot apsekojumus, tika konstatēts, ka bruņurupuči ir labi iedzīvojušies parka teritorijā. Latgales zoodārzs ir kļuvis par purva bruņurupuču saglabāšanas līderi Latvijā un papildinājis Daugavpils apkārtnes ūdenstilpnes ar sarkanvēdera ugunskrupjiem un purva bruņurupučiem.

Viens no lielākajiem zoodārza projektiem ir “Purva takas” izveidošana, kas ietilpst Latgales zoodārza teritorijā. Taka atrodas purvā – Daugavpils pilsētas centrā. Tas ir vienīgais šāda tipa purvs Eiropā. Pa labiekārtotu taku, būs iespēja doties pastaigās un iejusties dabas pētnieka lomā, izvēloties piedzīvojumu maršrutu. Purva teritorijā dzīvo ķīru (putnu suga) kolonijas, kas ar savu uzvedību pielāgojas pilsētas dzīves ritmam. Noslēdzoties projekta otrajam posmam, tiks plānoti nākošie “Purva takas” izveides darbi.

Pavasaris Latgales zoodārza iemītniekiem ir ļoti aktīvs, šogad zoodārzā ir piedzimuši divi lidojošie suņi,    Vjetnamas buļļu vardēm 184 kurkuļi,    krokodilu mātītei drīzumā būs iespēja satikt savas sugas vīriešu dzimtas pārstāvi, galago pārim gaidāms ģimenes pieaugums. Zoodārza abinieku dažādību šogad papildināja arī 20 baltās Āfrikas piešu vardes, Dienvidāzijas ūdens skorpioniem un milzu belostoma blaktīm, kuras atvestas no Japānas, ir sācies pārošanās periods. Drīzumā no Spānijas tiks atvesta ūdru meitene, lai jaunajā zoodārza terārijā mītošajam ūdru puikam būtu kompānija.

Latgales zoodārza zinātnieki kopā ar Daugavpils Universitāti, aktīvi piedalās starptautiskā Latvijas – Ukrainas projektā par rotana izcelsmi Austrumeiropas dabā. Zinātnieki veic pētījumus par parazītu ietekmi uz abinieku attīstību, kā arī publicē rakstus un veido mācību grāmatas.

Latgales zoodārzs ir viens no populārākajiem Daugavpils pilsētas tūrisma objektiem. 2019. gadā zoodārzā bija uzskaitīti vairāk kā 50 tūkstoši apmeklējumu gan no Latvijas, gan ārvalstīm.