Šis puslapis išspausdintas iš Latgalos turizmo informacijos portalo
LT: http://www.visitlatgale.com/lt/news/view?id=374

Festivāls “Muzykys Skrytuļs” šogad noritēs neierastā formātā

02.06.2020 11:07

Sakarā ar valstī notiekošo situāciju vīrusa COVID-19 pandēmijas iespaidā un esošajiem ierobežojumiem publisko pasākumu rīkošanā, festivāls “Muzykys Skrytuļs” ir gatavs notikt arī ievērojot visas nepieciešamās drošības prasības, informē festivāla koordinatore Sanita Pinupe.

Šogad tiks piedāvāta iespēja visiem interesentiem vērot festivāla digitālo versiju. Šis būs jauns, unikāls un vel nebijis risinājums liela festivāla norisei, reizē arī iespēja jauno latgaliešu mūziku klausīties neatkarīgi no savas fiziskās atrašanās vietas. Jauna situācija, jauni noteikumi, jaunas iespējas!

Festivāla mērķis ir popularizēt Latgales kultūras identitāti, sniegt atbalstu jaunajiem autoriem un izpildītājiem, sekmēt dziesmu izpildīšanu un tekstu rakstīšanu latgaliešu valodā. Tiešsaistes festivāls- koncerts pilnībā saskan ar festivāla ideju, jo piedāvājot to baudīt tiešsaistē un translējot kādā no radio kanāliem informācija tiks nodota apmeklētājiem gan tieši – piesaistot tos, kuri plāno baudīt latgaliešu grupu uzstāšanos, gan netieši – tiem, kuri nejauši būs ieslēguši raidstaciju, tādā veidā viņus ieinteresējot, izglītojot un parādot latgaliešu valodu, dziesmas un identitāti. Šī ir lieliska iespēja, ka nejaušos klausītājus varētu uzrunāt un ieinteresēt latgaliešu valoda, lai pēc tam viņi jau apzināti atbrauktu iepazīt Latgali.

Pirmajā digitālajā latgaliešu mūzikas festivālā klausītāji tiks iepazīstināti ar klātienes festivāla dalībniekiem, atskaņojot jaunās latgaliešu mūzikas labākās dziesmas. Atkarībā no situācijas un ierobežojumiem, iespējams šo festivāla risinājumu varēs piedāvāt vērot arī nelielam skatītāju pulkam. Ja tas tomēr nebūs iespējams, tad klātienē tiksies tikai organizatori un mūziķi. Tomēr festivāla organizatori jau sāk apzināt daudzas vietas Latgalē un ārpus tās (arī Rīgā un ārzemēs), kur cilvēki varētu sapulcēties nelielās kompānijās un klausīties festivālu iespējami labākā kvalitātē, kā arī vērot video tiešsaisti atbilstoši jūlija beigu drošības prasībām. Tādējādi tiks panākts festivāla “Muzykys Skrytuļs” sākotnējais mērķis, lai mūzika skan iespējami plašai auditorijai.

Šajā esošo ierobežojumu laikā, Latvijas kultūrā arvien vairāk ienāk digitāli risinājumi dažādiem pasākumiem, tādā veidā kļūstot vel mobilākiem un advansētākiem, izmantojot dažādas interneta vidē pieejamas platformas. Ir vērojams, ka šobrīd arī lielas koncertzāles, dažādi teātri un citas kultūras iestādes piedāvā koncertus, izrādes un mākslu baudīt digitālā versijā. Un kādēļ tad nevarētu tikt izmantota šī laika priekšrocība un festivāls pārveidots un organizēts, kā pirmais digitālais latgaliešu mūzikas festivāls.

Digitālajā festivālā piedalīsies gan jaunās, gan jau populārās dažādu mūzikas žanru, kā arī tiks piesaistīti mākslinieki, kuri ir izteikuši vēlmi piedalīties festivāla aktivitātēs tiešsaistē rīkojot konkursus un uzvarētājam dāvinot viņu darbus. Iepriekš tiks nofilmēti un samontēti vairāki nelieli videoklipiņi ar intervijām, dažādiem Latgales skatiem, dejām un performancēm, kuri tiks iestrādāti un parādīti šajā digitālās versijas ierakstā. Tiešsaistes pasākums norisināsies laikā, kad tika plānots festivāls – 25. jūlijā.

Astotais latgaliešu mūzikas festivāls “Muzykys Skrytuļs” tiek realizēts ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts Kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu. Festivālu tradicionāli rīko festivāla iniciatoru grupa un Līksnas pagasta pārvalde.

Avots:   https://www.daugavpilsnovads.lv/festivals-muzykys-skrytuls-sogad-norites-neierasta-formata/

2007 Latgalos regiono plėtros agentūra